Taget ur ett inläg ifrån september 2011. 
"Satt och pratade med Stina innan idag. Vi pratade om val och det här med utbildning. Tänk att det är verkligen detta vi ska bli. Världens bästa yrke, och det kommer bli världens bästa fyra år med underbara klasskamrater och roliga kurser. Men det är lite skrämmande, det är detta jag ska bli. Ska vara för resten av mitt liv. Som tur är logopedyrket så OTROLIGT brett! Man kan i princip jobba inom alla sektorer som handlar om kommunikation, tal, vård/medicin, habilitering, svälj, psyk och mycket mer. Det är så spännande! Privat, kommunalt eller ja vad som. Ångrar du dig behöver du inte läsa om bara byta inriktning inom yrket. Man kan till exempel jobba som föreläsare inom kommunikation, på teaterhögskolan, med små nyfödda bebisar som inte kan svälja eller har läpp-käk-och-gomspalt, strokepatienter, ALS, struphuvudcancer, skolbarn, personal på skolor och företag som måste kommunicera bättre, särskola och sååå mycket mer. SPÄNNANDE!
 
Vem hade du varit utan din röst? Vad hade du gjort om du inte kunde prata eller förmedla det du vill? Att kunna säga nej är en rättighet, men vad gör du om din röst försvinner eller talet slutar att fungera som du vill? Vad skulle du göra om din hjärna slog back-ut och inte fungerade som den ska? Hur skulle det vara om det var så att du förstod allt alla sa till dig men ingen förstår dig när du ska försöka prata? Vad skulle du känna om du tappade förmågan att kunna läsa en bok? Vad skulle vi göra om vi inte förstod vad någon sa till oss? Vad hade man känt om alla ens förmågor försvann i ett svep?
 
En cykelolycka, ett huvud mot backen utan något på som skyddar mot den hårda asfalten. Allt du någonsin var försvinner och du ska lära känna ditt nya jag. Trauma. Chock. Depression. Ilska. Förståelse. Förlåtelse. Alla steg måste passeras för att sedan kunna läka. Vissa förmågor kanske aldrig kan återhämtas, men nya kanske kan byggas. 
 
Det är föreläsningar som den vi hade idag, eller den braiga praktiken som gör mig ännu säkrare på att jag har valt rätt yrke. Att få hjälpa någon att försöka komma tillbaka till livet igen känns som världens bästa jobb. Tungt så klart, men så otroligt fint. Att få ge strategier till människor så att de klarar sig utanför sjukhusets trygga väggar. Att få chansen att hjälpa någon att få tillbaka självförtroendet och självkänslan igen. Att få vara med när någon gör framsteg och finnas där för att heja på, det känns så jäkla rätt. Det kan handla om småsmå barn eller vuxna människor. 
 
Tänk att jag redan efter två veckor på logopedprogrammet kunde ha så rätt. Det är verkligen världens bästa yrke. Som en fin gubbe sa till mig och Stina på praktiken för några veckor sedan "Ni Logopeder behövs! Ni är viktiga". En egoboost utan dess like vill jag lova. 
 
Heja oss!! Heja logopedin!! 
over and out
f. 
 
Jisses vad det blåser här nere i Skåneland just nu. Träden halvligger ner och vinden viner genom fönstret. På något vänster så tycker jag att det är rätt mysigt med oväder, när man sitter inomhus såklart. Vi fick avsluta dagens föreläsningar tidigare idag då all tågtrafik i Skåne ställs in och folk behövde därför åka hemåt. Vi hann i alla fall lära oss hur man lyssnar på en sväljning med hjälp av stetoskop. Så är det någon som undrar hur deras sväljning låter så kan jag gladeligen lyssna! Faktiskt rätt coolt om jag får säga det själv.

Shiiiiiiiiit vad det blåser och regnar just nu, helt sinnes! Det blåser så mycket genom mitt något otäta fönster så att gardinerna rör på sig haha! Jag bor på femte våningen och löven far runt utanför fönstret = rätt blåsigt som sagt. Håller tummarna för att fönstret ska hålla...

Annars så har helgen varit bra. Fullt upp och ganska rolig! Att få gå på balen var jättekul och häftigt. Jag kommer aldrig någonsin i hela mitt liv ta en dukning för given...Det tog cirkus fem timmar att plocka fram bord/stolar + att duka till 525 personer och sisådär en tjugo minuter att duka av alla bord + röja golvet till ett dansgolv. Helt sinnes.

Nu ska jag fortsätta att kolla på 30 Rock, sjukt kul serie med/av Tina Fey.

over and out
f.
För ovanlighetens skull så var jag ute i alldeles för god tid idag vilket gör att jag nu står och tråkar på stationen i Lund. Jag har i alla fall införskaffat mig ett månadskort så att jg kan åka över hela Skåne helt fritt, inte illa pinkat så att säga. Med praktiken i Landskrona  och sväljröntgen i Malmö så blir det en del farande. 

Igår vurpade jag med cykeln. Drack tisdagsöl (efter vurpan!). Johoney tog körkort, hurrahurra vad du är bra! Vi satt på föreläsningar i åtta timmar, intressant men hjärnmosande. Nu off till praktiken!! 

Hejaheja
Over and out
F
Hör och häpna. Frida Andersson är uppe innan tio en lördag för att träna, OMG. Tackar Johoney och Stinis för att de har smittat mig med en gnutta hurtighet! Nu ska jag lära mig maskinerna på gymmet på riktigt, så att jag slipper mer pinsamma moments där folk kommer fram och hjälper mig hehe. Fast jag är ändå väldigt glad över att folk trotsar lilla landet lagoms regler och kommer fram för att hjälpa, så jag är muy nöjd trots att det var pinsamt! NU ska jag svida om från pyjamas till träning hejaheja! Jag skulle ljuga om jag sa att min hjärna inte försökte hitta på en miljon anledningar till att stanna i sängen när klockan ringde.....MEN där vann jag och inte min lata sida, för jag är allt uppe.

over and out
f.
Nu byter jag inte kläder mer. Kör på en favorit! Dags att cykla! 
Over and out
f

Tjohosan! Här sitter jag med en skål havregrynsgröt (med massa kanel och min mjölk), en kopp kaffe + hembakade scones. De är bakade för någon kväll sedan, jag har inte bakat scones klockan 6 på morgonen, där går gränsen för hurtighet. Tog en och halv dl gröt (i vanliga fall tar jag bara en dl) och börjar bli väldigt mätt. Logopeden skrev i sitt mail igår att vi har en fullspäckad dag framför oss, så jag tänker att energi i form av gröt är alltid bra att ha. Stinis och jag ska vara på lasarettet i Landskrona. Jag glömmer alltid varför det är ett lasarett och inte sjukhus...Trooor det beror på att de inte har någon akutsjukvård där, men är inte helt hundra och jag orkar inte wikipedia det. Hur eller hur så ska det bli så himla skoj! Inte bara det att jag ska ha praktik tillsammans med Stinis, eller okej det är höjdpunkten, men även det att vi ska få se livs levande exempel på allt vi har läst hittills. Kanske även något exempel på något vi inte har läst än, vilket är ännu mera spännande. Jag hoppas ju på lite sväljningsproblematik...hehe. Om man nu får önska något. Vilket jag tycker att jag får.

Nehe nu ska jag borsta tänderna och möjligtvis byta tröja en gång till...svårt att välja. Hoppas på att vi får ha sjukhuskläder på oss, vilket vi borde få.. men man vet aldrig.

over and out
f.
Det händer grejer i vår kära gamla del av London. Terrorister i Wapping, tänka sig. Annat var det när vi bodde där. Visserligen kröp polisen runt i buskarna utanför vårat hus. Vad de letade efter var då oklart, nu tänker jag att det kanske var en terrorist de sökte efter? Höhö.  Vem vet? 
Over and out 
f


Idag matchar vädret min sinnestämning. Regn var faktiskt precis vad jag behövde en dag som denna. Kroppen håller på att bli sjuker men jag motarbetar det hela med vilavila. Tänker inte dra på mig något skit nu lagom till att praktiken drar igång! Varvar vilandet med lite netflix och plugg. Nu åskar det också. Åska i oktober, det känns lite ovanligt på något sätt. Det är väl kylan som kommer. MUNTERGÖKEN ANDERSSON idag hohojaja, stavade först göken med J..pinsamt.
NU ska jag äta gröt och dricka te, så det så. 
 
over and out
f. 
 
Bara för att inlägget ska bli lite roligare så slänger jag upp en bild på mig och två favoriter. Moltaz och Andrew, mina äldsta killkompisar faktiskt. Känt enda sedan den tiden innan man gick upprätt på två ben, tiden då man kröp alltså. En är på andra sidan Atlanten och gottar sig i LA, och den andre (André haha) befinner sig hemma i Måset. Så kan det vara. Jag tycker iaf väldigt mycket om denna bilden, därför fick ni den idag. 
 
over and out igen. 
 
 
Afasiteorier. Här har hjärnan gått på högvarv hela kvällen då jag och Johanna har gnuggat kretivitetsknölarna. Mitt favoritbegrepp är logogrammatism som betyder "Förståelse av spatiala och kvatsispatisala uttryck samt relationsuttryck av spatial karaktär. Exempel "Olga är längre än Siv men kortare än Jan." 
Älskar att jag blir totalt förvirrad av den beskrivningen. Dock förstår man bra med hjälp av exempel. Jag älskar exempel. Du kan alltså få logogrammatiska problem vid Afasi. Afasi är förövrigt en språkstörning som uppstår efter en förvärvad hjärnskada som exempelvis stroke, skalltrauma, hjärnblödning eller hjärntumör. 

Det jag lärt mig mest under första delen av denna kurs är att jag verkligenverkligen vill slippa få en skallskada. Det är så jäkla mycket som kan gå fel där uppe i hjärnkontoret. Huh. Cykelhjälm nästa!!! 
Här är min JÄTTSTORA hjärna. Den blev lite stor så jag har fått skriva lite litet runt om = förstoringsglas eller glasögon på när man ska plugga...Men fin är den i alla fall! 

Nu ska jag ta mig an disken.
Over and out
F

Ibland behöver man bara prata med en bästig vän och pojkvännen för att klumpen i magen ska kännas lite lättare. De har alltid så bra saker att säga.

Det är lite otäckt när man har börjat inse saker som man tidigare aldrig velat tänka på eller egentligen aldrig vågat säga högt. Jag tror att bägaren är på väg att rinna över, dock är jag lite osäker på vilken effekt det kommer att ha. Vilket gör mig orolig på samma gång som jag känner att det löser sig alltid, som Timbuktu så fint sjunger om. Det är bara det att ibland orkar man inte bry sig eller dra på det där leendet utan att fasaden spricker. Det handlar bara om att låta det vara okej att den faktiskt gör det, fasaden alltså. Det kan inte alltid vara en dans på rosor, så är det bara.

Min hjärna innehåller just nu tusen tankar som inte ens jag själv håller koll på. Därför förstår jag om ni blir förvirrade, för som sagt det är jag med. MEN det ordnar sig, det gör det alltid. Det kommer fixa sig till slut, finns inga tvivel om att det ordnar sig.

 

NU är det godnatt, egentligen för länge sedan. 

over and out

f. 

mmmummaaa. 
 
Visst är vi internationella här uppe i vårt lilla avlånga land. Dock är vi rätt dåliga på att skryta om alla bra saker som vi faktiskt kommer fram till. Jag har precis kommit hem ifrån ett morgonmöte med internationella utskottet för Medicinska fakulteten och det var otroooligt givande och intressant. Frågan är om jag ska ta steget längre och bli ännu mer engagerad? U21 rekryterar och jag är sugen. Därför väntar ett möte med chefen för internationella avdelningen imorgon, SPÄNNANDE. Det är lite som när man väl har fått en del av kakan så vill man vara med och ha hela biten. Jag måste bara överlägga med mig själv först om jag har tid... Den där förbaskade tiden. Tänk vad mycket man hade kunnat göra om det bara fanns några timmar extra på dygnet...Dock får man se det som en investering för sin egen framtid då det är extremt meriterande. Vi logopeder syns lite för dåligt på den internationella sidan, och det kanske är min uppgift att lyfta det..? Hmm. Time will tell helt enkelt. Just nu känner jag mig i alla fall energirik och tänkte utnyttja läget för att faktiskt plugga lite, hejaheja.

over and out
f.
Då kör vi vår sista proffesionella patient. En cykelolycka med personlighetsförändring som följd. SPÄNNANDE. Heja alla braiga skådisar som har ställt upp, det är så jekla lärorikt och kul. Efter det väntar möte med Marskalkeriet och senare ikväll på blir det VIP-event inför balen. Ska försöka plugga lite mellan allt. Huajaja. Det blir nog fint. Liiiiiiiiite stressad, så där ni vet en aningens lite för mycket i hjärnan för tillfället, men det blir nog bra som sagt. 
 
Nu måste jag borsta gaddarna och gå ut så att Johoney slipper stå och vänta på mig.
over and out
f. 
 
Här är man äntligen, ÄNTLIGEN, i tid när det kommer till att vara i säng. Vid halv tio trillade jag ner i min nu något tomma säng, då Joel är tillbaka i Örebro. Nöjd över att snart kunna sova så läste jag min bok. SEN slår klockan tio och då mina damer (och herrar?) bestämmer sig min granne sig för att dra igång borren! Ja för det gör ju alla normala människor en söndagkväll klockan tio?!? Eller? Nä. Endast min granne. Inte nog med det, han/hon/hen spelade någon jäkla jojkmusik samtidigt.. Saken är den att de, (jag hör att det är två som pratar), har nu slutat borra. Istället tittar de på en actionfilm på JÄTTEHÖG volym. Jag hör nämligen replikerna genom betongväggen...buhuu. Imorgon ska jag köpa öronproppar. Det blir dagens viktigaste kom-ihåg! Jag längtar ibland väldigt mycket efter att bo i ett hus, eller möjligtvis en lägenhet som inte är belägen i ett studentområde. Det dröjer kanske inte allt för länge så det gäller att hålla uuuut. 

Nu ska jag försöka sova....ville mest dela min irritation. 
Over and out
F
De kvällar då man bara inte orkar ge sig ut och motionera, cykla till Gerdahallen för ett pass eller springa så kan man faktiskt träna hemma. Ben, rygg, armar och mage har fått sig en omgång här hemma i vardagsrummet och jag är nöjd. Man behöver inte alltid bli supersvettig utan lite styrkeövningar + avslutande yoga går alldeles utmärkt att fixa hemma. Det kan dock vara dumt att inte utnyttja sitt Gerdakort då man betalat pengar för det men som sagt ibland pallar man helt enkelt inte fara iväg. 
 
Somnade en timma efter skolan, helt slut i huvudet. Kyckling i ugn + bulgur blev två matlådor och kvällsmat. Dammsugaren och dammtrasan har gått på högvarv + ett litet styrkepass för att runda av kvällen. Jag känner med andra ord att den där duschen är välförtjänt och snart kommer den där bästiga pojkvännen också. Bästiga torsdagar. Sen bara det att det är KANELBULLENS DAG imorgon gör inte saken mindre bästig hehe. 
 
NU dusch, sen krama på Joel. 
over and out
OMG! OMG! OMG! Nog att jag brukar ha en del talspråk och lite småstavfel här och där ibland, det är så det kan bli. MEN att stava ända med Ä när man menar ENDA känns lagom kul. Snacka förvirrat. Skyller på hjärnmos, as always, och hoppas på att ni har överseende med detta stavfel i inlägget nedan. Om inte annat kan ni ju få skratta lite.

Godnatttt.
over and out
f
En skål nykokt spagetti med litelite parmesan (väldigt hårt lagrad) och kokad tomatsås är ibland det godaste jag vet. Så simpel men ändå smarrigt. För att tillägga så är både osten och pastan EKOLOGISKA varor, vilket gör att det känns ännu lite bättre hehe. 
 
På tal om ekologiska varor så har mamma och jag lagt märke till att ända sedan vi båda bytt till att äta KRAVmärkta + ekologiskt odlade bananer så har ingen av oss fått blåsor i munnen...Det säger väl ändå något? Det är nämligen så att banan är allergent = en ört/frukt/grönsak/bär, eller vad tusan det nu är, som har lätt att ge allergiska reaktioner. Fråga mig inte varför för det vet jag inte. Men i alla fall, jag har alltid älskat banan men har undvikit att äta för många just för blåsorna. MEN nuuuuuu jäklar kan jag äta bananer för utan alla bekämpningsmedel så blir det inga blåsor, hipphurra! Nu vet ni det. 
 
Nu ska jag hem till Lisa och äta äppelpaj (tror jag). 
Over and out
/f