ALS

1kommentarer

ALS(amyotrofisk lateral skleros)

ALS, amyotrofisk lateral skleros, är en förlamningssjukdom. Förlamningssymtomen beror på att de nervceller i hjärnan och ryggmärgen som styr musklerna bryts ned. Orsaken är inte känd, och ingen bot finns. Men några av besvären kan behandlas. Kontakta vårdcentral om du får besvär som liknar ALS.

ALS, amyotrofisk lateral skleros, är en så kallad motorneuron sjukdom som leder till förlamningar. De nervceller i hjärnan och ryggmärgen som styr den viljemässigt aktiverade muskulaturen bryts ned, vilket ger förlamningar som tilltar i omfattning. Däremot drabbas inte funktioner som känsel, syn, hörsel och förmågan att hålla tätt, kontinens. Vissa patienter kan dock drabbas av nedsatta minnesfunktioner.

Andningssvikt uppträder förr eller senare och är orsaken till att patienten avlider, oftast inom 2-4 år efter insjuknandet.

Hos 5-10 procent av patienterna kan man se en ärftlighet, så kallad familjär ALS (FALS). Hos endast en mindre del av dessa har man funnit en genetisk mutation, men något genetiskt test finns inte än.

Varje år insjuknar cirka 200 personer i Sverige och man misstänker att sjukdomen blivit något vanligare på senare tid. De flesta som insjuknar är mellan 50 och 70 år. ALS är något vanligare bland män.

Man vet fortfarande inte varför sjukdomen uppstår.

Symtom vid ALS

Det finns flera typer av debutsymtom vid ALS. Besvären ser olika ut hos olika personer.

Förlamningen börjar oftast lokalt i någon del av kroppen. Vid en form av ALS, så kallad bulbärpares, påverkas först talet och sväljningsfunktionen. Vanligt är annars att svagheten börjar i en hand eller en fot. Förlamningen sprider sig därefter, för att slutligen drabba andningsmuskulaturen.

Typiskt för ALS är att med förlamningen följer en muskelförtvining.

Behandling av ALS

ALS kan ännu inte botas. För närvarande finns en medicin, Rilutek, som kan förlänga överlevnaden något. Studier pågår dock världen över för att finna ytterligare behandling som kan bromsa sjukdomsutveckligen.
Det är viktigt att under sjukdomens olika faser ge behandling utifrån patientens symtom och tillgodose hans eller hennes behov av hjälpmedel.

Vissa neurologiska kliniker har specialiserade ALS-team med arbetsterapeut, dietist, kurator, logoped, läkare, sjukgymnast och samordnande sjuksköterska.

http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/ALS/ 


Jag vill bara upplysa om denna hemska sjukdom. Min fabrors fantastiska fru Barbro kämpar just nu i denna sjukdom. Det är så fruktansvärt hur en frisk människa kan bli så otroligt dålig på kort tid. Man kan beskriva det som att man blir fånge i sin egna kropp. Hon kan tänka klart men inte få ut orden ur munnen. Hon kan inte heller röra sig, eller göra de mest naturliga sysslor man kan tänka sig själv. Jag blir så ledsen när jag tänker på vad de går igenom. Det finns idag inget botemedel mot ALS. Man kan endast hjälpa de drabbade att försöka ha ett så normalt liv som det är möjligt. Man kan ordna hjälpmedel som underlättar vardagen. Min önskan är att man i framtiden ska hitta ett botemedel för detta är en sjukdom jag önskar att ingen ska drabbas av. Jag tänker ofta på hur allt är, jag tänker på er. Världen är så fruktansvärt orättvis.

1 kommentarer

Louise

22 Feb 2012 16:14

<3

Kommentera

Publiceras ej